Keutamaan Makan Sahur

by - 07:57

Day3 Ramadhan

"Bersantab sahurlah karena dalam sahur ada keberkahan"

Bulan Ramadhan, bulan mulia tersimpan banyak keberkahan. Banyak amalan sunah pada bulan Ramadhan diantaranya adalah makan sahur.

Rasulullah menganjurkan umatnya untuk makan sahur karena padanya banyak keutamaan diantaranya :

Pertama :
Makan sahur sebagai bukti ketaatan pada Allah subhanawata'ala.

Kedua :
Makan sahur, akan membedakan Kita dengan umat lainnya.

Ketiga :
Makan sahur menjadikan Kita kuat beribadah dan beraktivitas selama masa berpuasa seharian penuh

Keempat :
Makan sahur, memberi kesempatan untuk menegakkan qiyamulail.

*******

Sejak anak-anak mulai berpuasa, Saya mulai bangun lebih awal untuk menyediakan makan sahur.
Apalagi ketika anak nomor dua bilang kalau mau makan sup ketika sahur pertama.

Jadideh, Emaknya mesti bangun lebih awal untuk menyiapkan makan sahur juga  teh hangat.

Memasaknya pun harus cepat, secepat kilat, ibarat makanan cepat saji yang dimasak dalam waktu singkat.

Jam 3 Saya bangun, lalu ambil wudhu, kemudian kedapur buat eksekusi sup ikan juga telur dadar.
Ikan yang dimasak adalah ikan kaci yang sudah dibersihkan dan dipotong kecil-kecil beserta bumbu lainnya dan telah disiapkan pada petang hari sebelumnya.

Jadi, malam itu Saya hanya tinggal menumis bumbu berupa bawang putih plus merica kemudian memasak sup ikan juga membuat telur dadar.

Sengaja supnya dibanyakin dan Saya buat menjelang sahur karena paginya bisa buat sarapan Baby Khadijah.

Hari selanjutnya juga akan begitu, membuat sup atau menumis sayuran. Semuanya dimasak serba cepat secepat menu cepat saji.

Jadi, menu cepat saji tak melulu identik dengan ayam goreng, kentang goreng jugs burger
Menumis sayuran, membuat sup ikan dan telur dadar juga menu cepat saja ala emaknya Khadijah 🙂 🙂

#ChallengeRamadanBerbagi2
#CRB2
#InfinityLovink
#RabuSedap
#Day3

Gambar : pixabay

You May Also Like

12 komentar

  1. now i know how important is Sahur. at least im learning something and can share with my friends who always skip sahur...

    ReplyDelete
  2. Yaya memang wajib makan sahur! Masa tengah breasfeeding Dahlia lagilah time sahur tu mesti makan nasi, minum oats, susu kurma dan air bergelas2 kalau tak rasa lemau je seharian

    ReplyDelete
  3. I make a practice to bangun sahur. I make it simple just a glass of warm honey drink and four spoon of baked beans with high fibre biscuits.

    ReplyDelete
  4. Diah memang wajib sahur dah sebab breastfeeding. Memang akan makan nasi, kurma dan lain-lain. Bagus perkongsian macam ni atleast recall balik kelebihan dan kebaikan sahur.

    ReplyDelete
  5. BBL sebelum ni sahur setakat makan kurma 2 3 biji lepas minum air milo. tu je rutin dari zaman study tapi sejak ada housemate yang kena sahur - kalu tak dia lemah lonlai terpaksa la bangun sahur teman dia. lagi pun sahur ni banyak kebaikannya. rugi siapa yang tinggal

    ReplyDelete
  6. Tak kisah apa kita makan sahur yang penting kita bangun sahur dan makan lewat waktu sahur lagi afdal huhuhuhu bagus bila baca hadith macam ni bulan puasa.....

    ReplyDelete
  7. Satu perkongsian yang bagus. Memang afdal kita bersahur walau hanya sebiji kurma dan segelas ai . Nak cerita pasal sahur. Pagi tadi memang saya terlajak tidur. Bangun pun 5 minit selepas azan subuh. Setiap hari tak pernah miss sahur hari ni saja terlaja . Penyudah berpuasa dengan perut yang lapar

    ReplyDelete
  8. Nina memang wajib bangun makan sahur. Tambah lagi anak² ramai, kena laaa bangun sahur. Nak pastikan derang dspat bekalan cukup nutrisi untuk berpuasa seharian

    ReplyDelete
  9. Wah rajinnya kamu bangun sahur pukul 3am. Kalau di malaysia ianya agak awal juga. Tapi biasanya demi anak kita akan lakukan apa sahaja

    ReplyDelete
  10. Emi so far tak tinggal sahur lagi. Tapi memang sahur yang simple-simple je. Bangun minum susu dengan makan kurma. Lepastu tidur balik, hahah

    ReplyDelete
  11. Good information. Thank you for sharing. I will share it with my muslim friends.

    ReplyDelete
  12. Great reminder for those who are fasting, thanks for sharing your thoughts.

    ReplyDelete

Terima Kasih Atas Kunjungannya